ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΗ ΟΛΟΙ στη Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου στις 10 πμ

Ανακοίνωση – Δελτίο τύπου
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΗ
ΟΛΟΙ στη Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου στις 10 πμ
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Αγαπητέ ασθενή
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας ήμαστε σε κινητοποίηση το επόμενο διάστημα προχωράμε σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τέταρτη στις 20 Μάη, γιατί τα προβλήματα στην Υγεία είναι εκρηκτικά και χειροτερεύουν όσο δεν δίνονται λύσεις κόντρα στην πολιτική που τα δημιουργεί, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και οι λεγόμενες «σκληρές» και «περήφανες» διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πάντα αντιλαϊκό αποτέλεσμα.
Οι Μισθοί πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια, η αύξηση του όγκου της δουλειάς, η εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό, άδειες, τα απλήρωτα δεδουλευμένα πολλών μηνών (νυχτερινής εργασίας και αργιών), τα εντέλλεσθε, η τεράστια υποστελέχωση, αλλά και η έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής είναι μερικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως υγειονομικοί.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες 117 ειναι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού συν 28 ειδικευμένων γιατρών και 36 ειδικευόμενων, περίπου 180 σύνολο, με τον νέο κουτσουρεμένο οργανισμό, που έχει εξαφανίσει πάρα πολλές ειδικότητες , που έχουν εκχωρηθεί στα ιδιωτικά συνεργεία.
Άμεση είναι η ανάγκη για πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού για την επαναλειτουργία της ουρολογικής κλινικής. Αναισθησιολόγων, νοσηλευτών, για την επαναλειτουργία και της δεύτερης χειρουργικής αίθουσας. Ειδικευμένων γιατρών για 24ωρη κάλυψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, και νοσηλευτών στο ΤΕΠ για να σταματήσει η αναμονή και ταλαιπωρία των ασθενών. Μικροβιολόγων για το μικροβιολογικό, και ανοσολογικό εργαστήριο. Φυσιοθεραπευτών για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία του φυσιοθεραπευτηρίου. Οφθαλμιάτρων για μπορέσουν να καλυφτούν οι μεγάλες ανάγκες σε οφθαλμολογικά περιστατικά επείγοντα, τακτικά και χειρουργικά, και να σταματήσει η μεγάλη αναμονή στα ραντεβού. Πρόσληψη προσωπικού εστίασης και μαγείρων για την επαναλειτουργία των μαγειρείων. Αναγκαία, επίσης κρίνεται και η πρόσληψη οδηγών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νοσοκομείου και κυρίως της αιμοδοσίας και της τεχνικής υπηρεσίας. Πρόσληψη θυρωρών, καθαριστριών, βοηθών θαλάμων, τραυματιοφορέων, προσωπικού καθαριστηρίων. Άμεση στελέχωση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας γιατί κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Παράλληλα, άμεση απομάκρυνση των συνεργείων και των εργολάβων με ταυτόχρονη μονιμοποίηση του προσωπικού που απασχολείται σ’ αυτούς.
Μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους, επιβάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με σκοπό την εξοικονόμηση κονδυλίων, για να συνεχίζονται οι πληρωμές στους δανειστές ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζουν να απολαμβάνουν πλήθος φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων. Προωθούν την λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, άρα και τη μισθοδοσία του προσωπικού, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.
Συγκεκριμένα η κρατική Χρηματοδότηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου το πρώτο τετράμηνο 2015 από 1εκ 700.000 που έπρεπε να είναι, ήταν μόλις 400.000 ευρώ
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να οδηγήσουν τις δημόσιες μονάδες υγείας νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας σε οικονομική ασφυξία. Θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Θα αυξηθούν οι αναβολές χειρουργείων λόγο έλλειψης χειρουργικών υλικών. Θα χειροτερέψει η συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών, με κινδύνους για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών. Αν συνεχισθεί η υποχρηματοδότηση, κάποια τμήματα θα βρεθούν σε αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παντού με τον ίδιο στόχο: Να γίνουμε ακόμα φθηνότεροι οι εργαζόμενοι. Να εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Υγεία και την Πρόνοια.
Αυτή είναι η αιτία των ελλείψεων, των συγχωνεύσεων, των περικοπών στους μισθούς μας. Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις.
Με την Απεργία στις 20 Μάη δυναμώνουμε τον αγώνα μας για κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.
Λέμε ΟΧΙ στα νέα μνημόνια. Απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα που προβάλλουν, για να συνεχίζουμε εμείς να πληρώνουμε τα βάρη της κρίσης ή της όποιας αναιμικής ανάκαμψης.
Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν υγεία – πρόνοια αφορά όλα τα λαϊκά στρώματα και όλοι μαζί απαιτούμε:
• Δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε παροχές σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και δωρεάν φάρμακα με κατάργηση της συμμετοχής για όλους, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
• Να παραγραφούν οι οφειλές των ασθενών στο νοσοκομείο για εξετάσεις και θεραπείες.
• Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, άνεργους και στις οικογένειες τους. Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.
• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, χρωστούμενων ρεπό, αδειών. Αναπλήρωση όλων των απωλειών στους μισθούς μας.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ΤΩΡΑ. Μονιμοποίηση επικουρικών, εργολαβικών, Voucher. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η κινητικότητα.
• ΤΩΡΑ να δοθούν όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας- Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ! Πλήρης και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.
• Να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι υγειονομικές μονάδες και κλινικές που έκλεισαν. Να δημιουργηθούν νέα δημόσια Κέντρα Υγείας.
• Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς να πάρουν τη θέση τους σε αυτόν τον αγώνα. Να απεργήσουν στις 20 Μάη, να διαδηλώσουν στις 10 το πρωί στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Νοσοκομείου! Κανείς να μη λείψει!
Την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας ώστε οι συνάδελφοι Δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετέχουν στις κατά τόπους κινητοποιήσεις για την Υγεία, όπως και οι οργανώσεις των συνταξιούχων έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για το ίδιο ζήτημα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Ρεθύμνου, τους συνταξιούχους, τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση για την υγεία.
Όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Ρεθύμνου πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα μας. Είναι κοινός και δίκαιος ο αγώνας που κάνουμε! Για να είναι και αποτελεσματικός , πρέπει να στρέφεται ενάντια σε αυτούς που ζητούν ολοένα νέες θυσίες για να εξασφαλισθούν τα κέρδη τους: τους επιχειρηματικούς ομίλους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα τους.
Να είναι στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης του κινήματος, ώστε να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.