Ενημερωτικό Σημείωμα για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και τα αιτήματα του Συλλόγου εργαζομένων, προς τον κ. Ανδρέα Ξανθό Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

    Ως σύλλογος εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, για την ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της υγείας στο νομό μας, μετά από ομόφωνη απόφαση μας  καταθέτουμε συνοπτικό υπόμνημα με τις απόψεις μας για την κατάσταση στην υγεία και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως τα βιώνουμε καθημερινά ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

            Για να δούμε πραγματικά καλύτερες μέρες δε μπορούμε να πάμε ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για αποκατάσταση των μεγάλων απωλειών που είχαμε στους μισθούς, στις συντάξεις και στα δικαιώματα μας τα τελευταία χρόνια.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ανάγκη της κατάργησης του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που μας έφεραν ως εδώ.

Των μνημονιακών μέτρων, των εφαρμοστικών νόμων στην υγεία-πρόνοια, στην ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις.

Τον αγώνα για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία-πρόνοια, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

            Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου οι ελλείψεις προσωπικού σας είναι γνωστές.  Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αντί να στελεχώνουν τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό επιλέγουν τις σχέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους επικουρικούς, παλιότερα τα STAGE,  και τώρα  τα Voucher.  Επιπλέον, προχώρησαν στην εκχώρηση σταδιακά αρκετών υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους με εργαζόμενους κυρίως ελαστικών σχέσεων εργασίας και καταπάτησης κάθε έννοιας εργασιακών δικαιωμάτων. Τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών τα είδαμε και στο νοσοκομείο μας με τις απολυμένες και απλήρωτες καθαρίστριες από τον εργολάβο καθαριότητας. Ζητάμε και την δική σας παρέμβαση σας ώστε να λυθεί το θέμα και να πάρουν οι εργαζόμενες τα δεδουλευμένα τους.

     Ζητάμε, και θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την κάλυψη των επειγουσών και των σύγχρονων   αναγκών σε όλα τα τμήματα. Άμεση προτεραιότητα να δοθεί στην κάλυψη των 117 κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού. Επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα  οι μεταθέσεις των εργαζομένων, που θέλουν να έρθουν στο Νοσοκομείο μας.

     Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού για την επαναλειτουργία της ουρολογικής κλινικής, αναισθησιολόγων για την απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργείων, μικροβιολόγων για το μικροβιολογικό, φυσιοθεραπευτών για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία του φυσιοθεραπευτηρίου, πρόσληψη προσωπικού εστίασης και μαγείρων για την επαναλειτουργία των μαγειρείων. Αναγκαία, επίσης κρίνεται και η πρόσληψη οδηγών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νοσοκομείου και κυρίως της αιμοδοσίας και της τεχνικής υπηρεσίας. Πρόσληψη θυρωρών, καθαριστριών, βοηθών θαλάμων, τραυματιοφορέων, προσωπικού καθαριστηρίων.

            Παράλληλα, άμεση απομάκρυνση των συνεργείων και των εργολάβων με ταυτόχρονη μονιμοποίηση του προσωπικού που απασχολείται σ’ αυτούς.

            Ανάκτηση όλων των μισθολογικών και των συντάξιμων απωλειών που είχαμε από το 2009 και μετά. Να επανακαταβληθεί ο 13ος, 14ος μισθός και σύνταξη. Αυτή να είναι η βάση για περαιτέρω αυξήσεις. Κατάργηση της σύνδεσης του μισθού με το βαθμό, με την αξιολόγηση, τη παραγωγικότητα.

            Άμεση καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, νυχτερινών, σαββατοκύριακων και αργιών Ιουνίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2015, να πληρωθούν και τα κουτσουρεμένα των άλλων μηνών.  Είναι επιεικώς απαράδεκτο αυτή την ελάχιστη αμοιβή που έχουμε κερδίσει με πολύ κόπο και ξενύχτι να την κουτσουρεύουν και να μας την χρωστούν. Να πάρει το προσωπικό τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες.

Άμεση έγκριση αυξημένου κονδυλίου για την κάλυψη των υπερωριών νυχτερινής εργασίας – εξαιρέσιμων για το τρέχον έτος 2015 ώστε χωρίς καθυστέρηση να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα.

            Εφημερία γιατρών όλες τις ημέρες του μήνα απ’ όλες τις ειδικότητες, με άμεση πληρωμή των εφημεριών χωρίς να γίνονται περικοπές.

            Ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη και λειτουργία του νοσοκομείου είναι η ουσιαστική χρηματοδότηση με ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του νοσοκομείου με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

            Δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε παροχές σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και δωρεάν φάρμακα για όλους. Να παραγραφούν οι οφειλές των ασθενών στα νοσοκομεία για εξετάσεις και θεραπείες. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους. Κατάργηση του 5ευρου και του 1 ευρώ ανά συνταγή. Κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.

Επίσης, σε διαρκή υποβάθμιση βρίσκονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Νομό μας, ΕΚΑΒ, ΠΕΔΥ, ΚΕΦΙΑΠ, Μονάδα Ψυχικής Υγείας και τα Κέντρα Υγείας. Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει είναι απόρροια των πολιτικών της ΕΕ και των έως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό, εξοπλιστικά μέσα, αναλώσιμα υλικά έχουν φέρει τη λειτουργία των παραπάνω δομών σε οριακή κατάσταση. Κοντά στα παλιά προβλήματα συνεχώς προστίθενται και νέα και με το πέρασμα των ΚΥ στην ΔΥΠΕ.

            Κλείνοντας, θεωρούμε ότι τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην υγεία δε λύνονται με ασπιρίνες, και δεν θα αρκεστούμε σε κάποια ψίχουλα. Διεκδικούμε όλα τα παραπάνω ειδικά αιτήματα ενταγμένα στο γενικότερο πλαίσιο πάλης για:

  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας. Να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης.
  • Δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης δωρεάν φαρμάκου και βιοιατρικής τεχνολογίας.
  • Επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου,(7 1/2 ώρες την ημέρα) στην κατεύθυνση εφαρμογής 6ωρο, 5θήμερο 30ωρο, σταθερός, ημερήσιος χρόνος εργασίας. Το πολύ μία νύχτα την εβδομάδα.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Κρατικό σώμα γιατρών εργασίας, τεχνικών ασφάλειας και νοσηλευτών επαγγελματικής υγείας.
  • Επαναχορήγηση των ακτινολογικών αδειών, των ειδικών αδειών υπολογιστή.
  • Όχι στην κατηγοριοποίηση – κατάργηση των ΒΑΕ. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες στα άλλα επαγγέλματα. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
  • Δημόσιοι δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί, δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά των εργαζομένων. Απαγόρευση της νυκτερινής εργασίας στις έγκυες και στη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών, να εργάζονται μόνο πρωινό ωράριο, μέχρι τα παιδιά να φθάσουν 10 ετών.
  • Μία βαθμίδα νοσηλευτών με Ενιαία Ανώτατη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Παιδείας. Διέξοδο των ΔΕ νοσηλευτών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ρέθυμνο 14/2/2014