Η ομιλία του προέδρου στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στις 9/11/2015.

Συναδελφισες συνάδελφοι
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου και συνολικά στην υγεία- πρόνοια σε όλη τη χώρα είναι δραματική και επικίνδυνη για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, με συνέπεια συνεχίζει τη δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των πολυιατρείων, των ιδρυμάτων πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που προωθείται διαχρονικά και ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς δημοσιονομικό χρέος, είτε είναι στο ευρώ είτε όχι.
Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά είναι μέτρα που απορρέουν από συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ. Μέτρα που ξεκινούν από το γεγονός ότι η υγεία των λαϊκών οικογενειών έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, που πουλιέται για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων με αποτέλεσμα να μεταφέρεται όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, σε πλήρη εφαρμογή της λογικής της ανταποδοτικότητας.
Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου:
• σε δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την «προσαρμογή» της λειτουργίας του σαν επιχείρησης Α.Ε., με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού σε συνδυασμό με όσο το δυνατό λιγότερο, φθηνότερο και ευέλικτο προσωπικό. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για το 2015 είναι χαμηλότερος κατά πολύ. Από τα 6 εκατ. που προβλέπονται η μέχρι σήμερα χρηματοδότηση είναι κατά πολύ πιο κάτω. Τα χρέη του Νοσοκομείου είναι μεγάλα Υπάρχει καθημερινή νομική πίεση στην οικονομική υπηρεσία από τους προμηθευτές για να εισπράξουν τα οφειλόμενα.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 που κατέθεσε η κυβέρνηση μειώνει ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία και μας φορτώνει νέους φόρους ύψους 2,5 δις. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπονται πρόσθετα έσοδα (22 εκατ.) από την επαναφορά του 5ευρου ή την εφαρμογή ισοδύναμου αντιλαϊκού μέτρου όπως και με τα κυβερνητικά σχέδια για πλήρη εφαρμογή της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων (DRG), τα νοσοκομεία πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας. Όσα νοσοκομεία δεν προσαρμοσθούν στην λειτουργία ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες (με ασθενείς – πελάτες και όσο το δυνατό φθηνότερους και λιγότερους εργαζόμενους) θα κινδυνεύουν με κλείσιμο.
• Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν σε μη αντικατάσταση όσων αποχωρούν λόγω σύνταξης, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η απάνθρωπη εντατικοποίηση της εργασίας, στα όρια των αντοχών των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα οργανικά κενά στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 26.000 ενώ οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης για προσλήψεις, ακόμα και αν πραγματοποιηθούν όλες, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αντί να το στελεχώνουν με μόνιμο προσωπικό επιλέγουν τις σχέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους επικουρικούς, παλιότερα τα STAGE, τώρα με μπλοκάκι, ΕΣΠΑ και μέσω Voucher. Η αδυναμία χορήγησης ρεπό και αδειών, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα εντέλλεσθε για επί πλέον απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, η εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων από το προσωπικό, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (όπως στη τεχνική υπηρεσία, την καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση), είναι ο κανόνας. Κλονίζεται άμεσα, ακόμη και η ικανότητά του νοσοκομείου για διασφάλιση της αποτελεσματικής εφημέρευσης για όλο το μήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν λειτουργεί πλέον Ουρολογική κλινική τρία κρεβάτια στην ΜΕΘ, το ένα από τα δυο χειρουργικά τραπέζια, τα μαγειρεία, το ένα από τα δυο πλυντήρια για το πλύσιμο των σεντονιών, υπολειτουργεί το φυσιοθεραπευτικό κλπ.
• Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν σε στέγνωμα του Νοσοκομείου από υλικά και φάρμακα εξαναγκάζοντας τους νοσηλευόμενους να τα φέρνουν από το σπίτι τους .
• Σε σταθερή κι καθημερινή επιδείνωση της λειτουργικότητας και αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Επιδιώκουν μεθοδευμένα οι ασθενείς όλο και περισσότερο να αναζητούν υπηρεσίες σε άλλα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων.
Αυτές οι πολιτικές είναι: που γενικότερα αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ανασφάλιστους, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έρμαια της εκμετάλλευσης των ιδιωτικών κέντρων αλλά και θύματα της «φιλανθρωπίας» των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων που στήνουν Δήμοι και ΜΚΟ, πουλώντας «προστασία!» με μηδαμινές παροχές σε εξαθλιωμένους πάσχοντες.

Συναδελφισες συνάδελφοι
Το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου, του Συλλόγου εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Συνδικάτου οικοδόμων, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προετοιμασία της απεργίας της 12 Νοέμβρη και να καλέσουμε σε απεργιακή συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 10 πμ.
Η καταιγίδα των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους πλήττει σκληρά και βάναυσα όλα τα λαϊκά στρώματα. Τους εργάτες και υπάλληλους, τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους απόμαχους της δουλειάς, τους άνεργους.
Επιβάλλεται λοιπόν η ταξική ενότητα, ο συντονισμός και η συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων με καθαρό προσανατολισμό για την αναχαίτιση αυτής της επίθεσης, την μαζική καταδίκη των μέτρων, νέων και παλιών, την ανάκτηση των απωλειών που μας επέβαλαν αυτά τα χρόνια. Καλούμε και τα άλλα σωματεία, που συμφωνούν στους βασικούς άξονες των διεκδικήσεων και των στόχων μας να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν σε αυτό τον συντονισμό.
Να δοκιμάσουμε την πιο αποτελεσματική επιλογή που ως σήμερα είναι παροπλισμένη και αναξιοποίητη. Να επιλέξουμε δηλαδή μαζικά το δρόμο που οδηγεί σε καθολική σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να επιβάλουμε ένα ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, αποκλειστικά δημόσιο, με δωρεάν και καθολικές παροχές υγείας – πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης για το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Συναδελφισες συνάδελφοι
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρεί στην ολοκληρωτική διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, με δραστικές μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις «μέχρι θανάτου» στα όρια ηλικίας, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικές εισφορές για το ασφαλιστικό, ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με εξαΰλωση των αποθεματικών τους.
Στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών και της ευθύνης για την ασφάλιση στις ατομικές πλάτες του κάθε ασφαλισμένου. Με αυτό τον τρόπο, κράτος και εργοδοσία δεν φέρουν ευθύνη για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου, ο οποίος πρέπει με τις δικές του εισφορές να εξασφαλίσει την σύνταξη του.
Ακολουθούν και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα όπως είναι η νέα μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με έναρξη εφαρμογής από 1η Γενάρη 2016. Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στο μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών.
Το νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο δημόσιο και η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, που φέρνει νέες μειώσεις.
Το σύστημα μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο με υποχρεωτικές μετακινήσεις των εργαζομενων.
Και ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει τέλος!
Συναδελφισες συνάδελφοι
Με την συμμετοχή μας στην Απεργία Διεκδικούμε Αγωνιστικά : Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Αποκλειστικά δημόσια, καθολική ασφάλιση. Σύνταξη στα 60 και τα 55 χρόνια αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες. Επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σταθερό 5ήμερο με 6ωρο – 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα
Άμεση και γενναία χρηματοδότηση από το Δημόσιο προϋπολογισμό για να υπάρξει επανεκκίνηση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του Ρεθεμνιώτικου Λαού. Όλοι οι ασθενείς να εξετάζονται και να περιθάλπονται χωρίς καμία προϋπόθεση ή οικονομική επιβάρυνση.
Την κάλυψη των αναγκών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση προτεραιότητα να δοθεί στην κάλυψη των 117 κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι που οι βάρδιες να καλύπτονται επαρκώς και με αποτελεσματικότητα. Να ολοκληρωθούν οι μεταθέσεις των ενδιαφερόμενων εργαζομένων, και να ενταχθούν μόνιμα στην δύναμη του νοσοκομείου.
Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού έτσι που να λειτουργούν όλα τα τμήματα που προβλέπει ο οργανισμός του Νοσοκομείου, με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, με επαναλειτουργία της ουρολογικής κλινικής, και της ΜΕΘ με ανάπτυξη όλων των χειρουργικών κρεβατιών, πρόσληψη φυσιοθεραπευτών για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία του φυσιοθεραπευτηρίου, κοινωνικών λειτουργών για την επαναλειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας, πρόσληψη προσωπικού εστίασης και μαγείρων για την επαναλειτουργία των μαγειρείων. Αναγκαία, επίσης κρίνεται και η πρόσληψη ηλεκτρονικών για την συντήρηση των υπολογιστών, οδηγών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νοσοκομείου και κυρίως της αιμοδοσίας και της τεχνικής υπηρεσίας. Πρόσληψη θυρωρών, καθαριστριών, βοηθών θαλάμων, τραυματιοφορέων, προσωπικού καθαριστηρίων κλπ.
Παράλληλα, άμεση απομάκρυνση των συνεργείων και των εργολάβων με ταυτόχρονη μονιμοποίηση του προσωπικού που απασχολείται σ’ αυτούς.
Ανάκτηση όλων των μισθολογικών και των συντάξιμων απωλειών που είχαμε από το 2009 και μετά. Άμεση καταβολή όλων των μέχρι σήμερα δεδουλευμένων υπερωριών, νυχτερινών, σαββατοκύριακων και αργιών. Να πάρει το προσωπικό τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες. Εφημερία γιατρών όλες τις ημέρες του μήνα απ’ όλες τις ειδικότητες, με άμεση πληρωμή των εφημεριών χωρίς να γίνονται περικοπές.
Δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε παροχές σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και δωρεάν φάρμακα για όλους. Κατάργηση των ενταλμάτων που εκκρεμούν για διαβίβαση στην εφορία για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και δεν είχαν να πληρώσουν. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους. Κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.
Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Επίσης, σε διαρκή υποβάθμιση βρίσκονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Νομό μας, ο ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει είναι απόρροια των πολιτικών της ΕΕ και των έως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων.
Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό, εξοπλιστικά μέσα, αναλώσιμα υλικά έχουν φέρει τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε οριακή κατάσταση. Κοντά στα παλιά προβλήματα συνεχώς προστίθενται και νέα, με την μετακίνηση του εναπομείναντος προσωπικού στο νοσοκομειο.
Κλείνοντας, θεωρούμε ότι τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην υγεία δε λύνονται με ασπιρίνες. Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για αναμονή. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά ΣΤΗΝ Πανεργατική-Πανελλαδική απεργία στις 12 του Νοέμβρη και στην συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 10πμ. γιατί ο μόνος δρόμος για να αλλάξει η ζωή μας είναι ο αγώνας.
Και για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει. Να συμβάλλει στην ισχυροποίηση του κινήματος, ώστε να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.