Μαζική συγκέντρωση για τα προβλήματα των υγειονομικών και για αποκλειστικά δημοσια και δωρεάν υγεία.

Δελτίο τύπου.

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των υγειονομικών για δημόσια – δωρεάν υγεία – πρόνοια, από το σύλλογο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν υγειονομικοί , καθώς και εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και ασθενείς, θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει διαλύσει τη δημόσια υγεία. Στήριξαν με καλέσματα τους τη σημερινή συγκέντρωση το Π.Α.ΜΕ , το Μ.Α.Σ., ο σύλλογος γυναικών Ρεθύμνου (μέλος της ΟΓΕ), το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, καθώς και τα συνταξιουχικά σωματεία του νομού.
Η συγκέντρωση άνοιξε με αγωνιστικό χαιρετισμό της νοσηλεύτριας Παπαγιαννάκη Δέσποινας , εργαζόμενης στα προγράμματα Voucher η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ο όρος Voucher έχει συνδεθεί πλέον, με την εργασιακή κατάσταση που θέλουν να μας επιβάλλουν. Μας αφήνουν για μήνες απλήρωτους, δε μας παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη και η ιατροφαρμακευτική διαρκεί όσο και το πρόγραμμα. Αναγκαζόμαστε, κάθε μήνα, να πληρώνουμε από 100 έως 200€ από τις τσέπες των γονιών μας για τα έξοδα μετακίνησης. Μας παρακρατούν το 23% του μισθού μας για την εφορία, την ίδια στιγμή που τα ΚΕΚ, τα νέα εργασιακά δουλεμπορικά, δε φορολογούνται για την αμοιβή τους.
Αγωνιζόμαστε για να πάψει η υγεία να είναι εμπόρευμα, που πουλιέται είτε από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ΜΚΟ είτε από το ίδιο το κράτος. Η υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΟΙ ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΟΙ..
ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ!«
Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης , μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Μανούσος Μανουσογιάννης , που ανέφερε ότι όλοι μαζί πρέπει αγωνιστικά να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών. Δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε παροχές σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις με κατάργηση της συμμετοχής για όλους,.
Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου Νίκος Δερεδάκης ο οποίος τόνισε τη στήριξη του στο δίκαιο αγώνα των υγειονομικών.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Δαμιανάκης Γεώργιος ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου και ανέπτυξε το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων , τονίζοντας ότι υπεύθυνοι για αυτά τα προβλήματα είναι η ΕΕ , το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα τους.
Αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία που έχει οδηγήσει το νοσοκομείο η έλλειψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, Τόνισε ότι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια είναι κοινός και δίκαιος για όλα τα λαϊκά στρώματα. Για να είναι και αποτελεσματικός πρέπει να είναι στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του κινήματος ώστε να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.
Κλείνοντας κάλεσε το σύλλογο εργαζομένων να οργανώσει άμεσα την πάλη παίρνοντας απόφαση για συμμετοχή στα μαζικά συλλαλητήρια δεκάδων συνδικάτων στις 11 του Ιούνη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία.